RELATIA DINTRE CLIENT SI ANTRENORUL PERSONAL ESTE FOARTE COMPLEXA
“Spune-i antrenorului tau si atunci cand esti multumit, dar si cand ceva nu este pe placul tau”
De 11 ani lucrez in acest domeniu si ati putea crede ca este plictisitor sa faci acelasi lucru atat de mult timp, dar va spun ca am fost orice: fericit, obosit, nedumerit, abatut, surprins dar niciodata plictisit. Oamenii vin la un Antrenor Personal pentru a trai o experienta, rezultatul este important dar experienta este cea care conteaza.
Relatia dintre client si antrenorul personal este foarte complexa. Poate dura zile, saptamani sau chiar ani. Experimentezi alaturi de client reusite, insuccese sau chiar evenimente precum casnicia, sarcina, schimbari de cariera si multe altele. Relatia este fizico-mental-emotionala. Suntem pozitionati in zona de incredere a clientului de aceea trebuie sa avem grija sa respectam acea pozitie.
Fiind in zona de incredere devii un mentor, un coach pentru clientul tau, iar acesta va urma sfaturile tale! De aceea, ca si specialist trebuie sa fii in permanenta atent la nevoile celuilalt, relatia client/antrenor personal se bazeaza in principal pe comunicare si incredere. Exista si o serie de reguli pe care ar trebui sa le respecte si clientii si antrenorii personali, pentru o buna functionare si o relatie armonioasa.
Respectul de ambele parti este important, timpul tuturor este pretios. Nu intarzia la programare, astfel iti faci in primul rand tie un deserviciu, iar antrenorului ii dai programarile peste cap.
Construieste un raport impreuna cu antrenorul tau. Un alt aspect important este construirea unui raport in care vei intelege exact unde te afli din puncte vedere fizico-mental. Daca antrenorul poate vedea viata prin ochii clientului, va avea o ideea mai buna despre cum il va ghida pe acesta in drumul catre succes. Fii mental prezent in fiecare dintre sesiunile prestate.
Ca si antrenor asculta cu adevarat atunci cand clientul iti impartaseste ceva si citeste printre randuri atunci cand este necesar. In general la inceput clientul vorbeste 80% din timp, iar antrenorul asculta. In momentul in care specialistul incepe recomandarile, proportiile se schimba.
Este foarte important ca atunci cand ti se face o recomandare cu care nu te simti confortabil, sa vorbesti despre aceasta. Nu suntem magicieni, nu stim ce gandesti, iar lipsa comunicarii duce la un rezultat care sa nu fie pe placul tau.
Sa presupunem ca nu ai rezultatele dorite, traim in epoca internetului, poti cauta pe google o multime de informatii despre antrenorul tau. Afla ce posteaza pe facebook, ce pasiuni are antrenorul tau. Nu este o regula generala, insa daca postarile sunt catre cariera si viata din sala de fitness, atunci este un semn bun. Daca totul se invarte in jurul sau si are postari doar cu si despre el, poti avea de-a face cu un ego putin cam mare.
Incearca sa alcatuiesti un plan si vei vedea daca antrenorul gandeste pe termen lung si daca este constient de efectele actiunilor sale asupra organismului tau.
Exista si lucruri de care ar trebui sa te feresti cand mergi la sala de fitness. De exemplu, barfa. Renunta imediat, altfel vei deveni tu insati subiect. Conversatiile ar trebui sa fie axate pe subiecte de fitness, noutati, trenduri si mai putin pe subiecte delicate, de scandal.
Daca ar fi sa-ti mai dau un pont, acela este sa dai feedback. Spune-i antrenorului tau si atunci cand esti multumit, dar si cand ceva nu este pe placul tau. In acest fel, el va invata repede care iti sunt preferintele.
Astept intrebarile voastre la adresa florin@fusiontribe.ro si pe facebook.com/florincujba
Florin Cujba – Fitness coach - www.fusiontribe.ro