De ce apar accidentarile la sala de Fitness

De ce apar accidentarile la sala de Fitness

Adevarul este necunoscut de catre multi antrenori, nu doar de practicanti. Daca este sa ne raportam la genetic exista diferente intre persoane ceea ce este si normal. Insa eu vreau sa discut azi despre un aspect logic dar, pe care multi dintre voi il eliminati. Este de inteles de ce il eliminati insa este foarte gresita abordarea. Citeste cu atentie

 

 

Organismul functioneaza ca un mecanism de adaptare. De la exteroreceptori pana la enteroreceptori, sistemul nervos preia si transmite semnale/mesaje. Atnci cand ne raportam la exteroreceptori acestia sunt vaz, auz si simt tactil Enteroreceptorii sunt muschii si organele de la interior. Asta este o explicatie generala.

 

Plecand de la aceste aspecte, indiferent ce anume ceri de la organism, primesti o reactie in functie de cerinta. Nu? Bun. La fel este si in fitness. Ceri anumite miscari, anumite performante, anumite reactii si asa mai departe. Problema nu este in raspuns, problema este in cerere. Iata si de ce. Din dorinta de a avea rezultate bune intr-un timp rapid, sarcina/cererea este peste capacitatea organismului de adaptare. Mai calr de atat. Faptul ca nu respecti progesia treptata si controlata ajungi la accidentari.

 

Sa va explic cum este in practica acest lucru.

 

Sa presupunem ca dorim a performa  exercitiul Genuflexiune. Ca si model de progresie trebuie respectate urmatoarele aspecte: deprinderea miscarii corecte care se obtine prin executie lenta, repetari multe pentru a obisnui organismul cu aceasta cerere. Dupa ce ai deprins miscarea trebuie sa vii cu ceva intensitate in executie insa si aici viteza trebuie sa fie treptata. Nu pornesc in viteza 1 si sar in 3. Trec la 2 si performez aici o perioada, trec la 3 si performez aici o perioada si asa mai departe. Dupa ce ating viteze maxime aduc o alta sarcina si anume sarituri. Mai mici, mai mari si mai mari si tot asa pana performez si in acest caz. Dupa ce am obtinut rezultate aduc o sarcina externa (greutati). Insa si in acest caz incep de la greutati mici, executie lenta pentru adaptarea organismului la noua sarcina. Dupa care apare viteza pe acea sarcina. Ulterior apare alta incarcatura si alta adaptare.

 

Cu toate aceste spuse mai sus, imi este greu sa cred ca te poti accidenta daca respecti incalzirea concreta de dinaintea efortului, progresia si stretching-ul. Despre stretching in alt articol

 

Spor la miscare!