Obiceiurile negative

Obiceiurile negative

Cand eram la inceputul carierei cu buzunarele pline de vise si capul plin de exercitii credeam ca este tot ce trebuie. Antrenamente, seminarii de nutritie si motivatie zilnica este maxim ce consideram ca este necesar. De ce nu toata lumea reusea? Ce am realuizat? Am realizat ca indiferent cat de multa informatie ofeream, daca clientul nu era hotarat 100% sa faca o schimbare toate eforturile mele erau in zadar. Tot ce avea era speranta ca intr-o zi vor fi pregatiti si continuam sa-i incurajez sis a mentin motivatia la maxim.

Schimbarea vine prin definitie ca “un comportament care prin regularitatea de a fi facut la nesfarsit devine o actiune involuntara”. Indiferent ca este un obicei bun sau rau, devine parte din rutina. Dar daca o rutina sau un comportament negativ devine unul pozitiv? A schimba un obicei nu este usor. Daca era usor, dependentii de droguri nu ar fi cedat niciodata! A schimba un obicei este de departe unul din cele mai grele lucruri pe care eu am intalnit la clientii mei.

Iata cateva tipsuri pe care le folosesc impreuna cu clientii mei

 

  1. Niciodata nu lasa “o gaura” unde obiceiurile negative pot rasari.Cu totii dorim sa inlocuim un obicei negative cu unul pozitiv si sanatos. Daca vrei sa te opresti din consumat junk food asigura-te ca ai cu tine o gustare sanatoasa la tine in orice moment. Daca bei 2 pahare de vin seara la culcare si vrei sa inlocuiesti asigura-te ca ai un alt obicei sanatos – un fresh de posrtocale
  2. Fii sincer cu tine despre slabiciunile tale. Oricine are. Slabiciunea mea este ca daca am in casa alimente nepotrivite cu siguranta le voi consuma. De aceea de fiecare data cand merg la cuparaturi incerc sa evit raionul cu produse care nu ma ajuta sa-mi mentin stilul de viata sanatos si echilibrat de care am nevoie. Indiferent care este motivul: ca stai la televizor mai mult decat trebuie, ca mananci la fast food, ca bei alcool, tu trebuie sa fii sincer cu tine pentru a reusi sa incepi de undeva schimbarea.
  3. Ia cate un obicei la rand si lucreaza pe el. Poate fi frustrant sa lucrezi la mai multe obiceiuri deodata. Te poti impotmoli usor si vei renunta. Frustrant nu?
  4. Fii constient de mediul in care iti petreci timpul peste zi. Un obicei indiferent ca este bun sau rau este asociat cu locuri precise, personae care se afla in jurul tau, activitati etc. Daca vrei sa incetezi a fuma cu siguranta un loc de fumatori nu te va ajuta sa renunti. Daca vrei sa slabesti, iesirile cu prietenii la bere si burger nu te vor ajuta.
  5. Fii realist. Daca vrei sa mergi la sala de 5 ori pe saptamana atunci este extraordinar. Insa ai grija ca daca vrei sa slabesti 20 de kg intr-o luna este posibil sa te frustreze. Calea sanatoasa ar fi ca dupa fiecare 5 kg slabite sa te recompensezi cu o rochie noua spre exemplu. Functioneaza

Va urma….

Florin Cujba – Lifestyle Fitness Coach – www.fusiontribe.ro