Miscarea si alimentatia sunt cu adevarat importante insa calitatea somnului a fost ignorata cu adevarat. Majoritatea Antrenorilor Personali omit acest aspect. Pot livra un plan nutritional solid si antrenamente in directia scopului insa, 90% dintre acestia ignora alitatea somnului.
Vreau sa abordam 6 puncte importante despre cum lipsa somnului ne poate afecta rezultatele intr-un program de slabire.
- Lipsa somnului afecteaza indicele de masa corporala (IMC)
Lipsa somnului scade secretia de hormon Leptin (hormon responsabil cu senzatia de satietate) si creste cea a hormonului Ghrelin (hormon responsabil cu senzatia de foame). Studiile spun asa: 2 zile consecutive cu doar 4 ore de somn pe noapte reduce cu 18% secretia de leptin si creste cu 28% secretia de ghrelin, ceea ce duce la o senzatie puternica de foame. De aici si legatura Cum IMC afecteaza calitatea somnului si de aici sanatatea. .
- Lipsa somnului afecteaza programul de slabire. Un articol publicat in Annals of Internal Medicine: studiu pe un grup de persoane ce au aderat la un program de slabire. Grupul a fost impartit in doua. Grupul ce doarme 5.5 ore si grupul ce doarme 8.5 ore pe noapte. Grupul ce a dormit 5.5 ore pe noapte a avut cu 55% rezultate mai slabe. Problema majora care apare la grupul cu rezultate scazute nu ar fi incetinirea procesului de slabire dar si accelerarea pierderii masei musculare.
- Somnul si impactul acestuia asupra performantei. A nu dormi suficient duce la afectarea motivatiei de a creste intensitatea din antrenament. Nu este stiinta! Cand nu ai energie, nu esti capabila sa te autodepasesti si daca nu maresti intensitatea nu vei avea rezultate semnificative.
- Somnul si creativitatea. Cand esti obosita abilitatea de a face alegeri este mult mai scazuta. Rabdarea este la limita iar alegerile nu sunt din cele mai bune. Stresul cauzat din lipsa somnului va crea o pofta a organismului pentru dulce - orice produs pe care il eviti in perioada de slabire atunci cand esti obosit il vei dori si mai mult.
- Lipsa somnului poate afecta refacerea recuperarii unei accidentari. Cand nu te odihnesti indeajuns pot surveni accidentari nedorite. Lipsa somnului afecteaza calitatea musculara si nivelul de concentrare astfel ajungand la accidentari nedorite.
- Somnul si sistemul imunitar. Lipsa somnului duce la slabirea sistemului imunitar si cresterea predispozitiei la boli sezoniere. Pentru a mentine sistemul imunitar la cote optime trebuie acordata o atentie sporita somnului si odihnei.
5 Motive pentru care nu ajungi sa dormi indeajuns
- Prea multa cofeina - poate prea tarziu consumata peste zi
- Prea mult stres emotional
- Prea multe proiecte. Invata sa spui NU
- Prea multa lumina artificiala sau televizor inainte de culcare
- Dezechilibru alimentar si prea putin sport
7 solutii pentru a imbunatati calitatea somnului
- In camera unde dormi sa fie intuneric, TV inchis
- Incearca sa mentii un orar fix al somnului
- Evita cofeina dupa ora 16.00
- Fa o lista cu ce ai de facut in urmatoarea zi inainte de culcare. Te va ajuta sa iti limpezesti mintea.
- Nu consuma alcool seara
- Evita exercitiile seara tarziu
- Daca ai probleme in a adormi atunci incearca tehnici de respiratie.
Multumesc si odihna placuta
Florin Cujba - Fitness Coach